OERRR-LEUK!!! (met speciale scouting actie!!!)

Een onmisbaar onderdeel van de opvoeding en ontwikkeling van het kind is het buitenspel. De natuur begint al bij de keukendeur en is een prachtige, waardevolle omgeving om te leren spelen en ontdekken. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Het kind dat veel buiten speelt, leert risico’s nemen, bouwt minder angst en onzekerheid op, tankt veel meer zelfvertrouwen en lef in het belang van zijn fysieke en mentale gezondheid. Ook als het regent, modderig is, koud is. Mogen ze dat? Kunnen ze dat? Durven ze dat? Hierbij ook: hoe staan wij als begeleiders, verzorgers, ouders daarin? Binnen-kinderen en speltakstaf opgelet: Tijd voor OERRR!

Paul Wijenberg van Natuurmonumenten breekt in dit artikel graag een lans voor het buitenspel in de natuur. Werkzaam als boswachter draagt hij graag de boodschap van OERRR uit. Dat is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten dat alle kinderen van 0 tot 12 jaar zo veel mogelijk zelf de natuur laat ontdekken. “Rouwrandjes onder de nagels, geschaafde knieën, kleren vol modder, dansen in de regen. Dat hoort bij het kinderspel buiten. Tegenwoordig zijn we met zijn allen hard bezig dit alles te voorkomen. “Voorzichtigheid voor alles” is helaas veel belangrijker geworden als “Vallen en opstaan”. Laat duidelijk zijn: niet alles kan, maar veel meer mag en moet mogelijk zijn. Daar ligt de uitdaging voor ons allemaal.

We kunnen kinderen niet genoeg stimuleren om de groene buitenwereld met respect en waardering te leren ontdekken: Ook dat is een essentieel onderdeel van de opvoeding en ontwikkeling van het kind. Een stap buiten de deur, is een stap in OERRR. OERRR is buiten. Buiten waar je altijd iets beleeft en waar het avontuur naar je glimlacht. Binnenprogramma’s zijn leuk, buitenprogramma’s veel leuker. Ga eens voor de aardigheid na hoe vaak jullie buiten spelen met de kinderen. Mijn conclusie vooraf?: Altijd te weinig!

“Buiten” begint in het klein, vanaf de eerste rit in de buggy. De eerste keer de geuren van het gemaaide gras. De eerste geluiden van de fluitende vogels. De eerste keer sneeuwvlokjes op de handjes. Gaandeweg door de jaren de eerste kikker of regenworm op de hand, kikkervisje vangen en bekijken, de boomhut op 3 meter hoogte, de beek oversteken via de boomstam. Onmisbaar in het groter groeien. Daarom OERRR

Natuurmonumenten wil kinderen en hun ouders stimuleren om vaker naar buiten te gaan. Jullie rol in de Scouting is niet te onderschatten. Lekker buiten spelen, fantaseren, klimmen, klauteren en knutselen. Daar worden kinderen blij van. Aan de hand van de uitdagende kaarten van OERRR kunnen kinderen ieder seizoen de natuur volop zelf ontdekken. Elk kwartaal inspiratie en leuke speeltips in de brievenbus? Aanmelding kan via Oerrr.nl. Hier vind je ook heel veel ideeën voor de ontdekking van buiten. Zeer geschikt voor je spelprogramma bij het clubhuis of naast de bivaktent.

LENTEKRIEBELS MET OERRR

Blote voeten pad (vanaf 0 jaar)

Neem de kinderen mee op een mini-bloten voetenwandeling. Kies voor een opbouw in de uitdaging. Volwassenen en kinderen anno 2016 zijn gewend aan droge, warme kousen en stevige schoenen. Probeer op blote voeten het grasveld met hoge of juist lage sprieten, kurkdroog of met dauw. Het bospaadje met dennennaalden, houtsnippers of dennenappels. Niet te vergeten: het modderpaadje met opkrullende modder tussen de tenen, gevolgd door het voetenbad in de waterplas of in het beekje. Trippel als een kabouter of banjer als een stoere junior-boswachter. Een washandje en handdoek zijn na afloop zeker geen doodzonde: de beleving heeft immers zijn werk gedaan!

4 sterrenhotel voor…. Oorwurmen! (4-8 jaar)

“Hellup! Oorworm!” Toch zijn ze in de natuur heel nuttig: ze zijn ’s nachts actief, eten insecteneitjes maar ook bladluizen die een plaag zijn voor menige tuinplant. Ze zijn gemakkelijk te lokken. Knutsel samen een leuk oorwurmenhotel voor jullie groepsterrein of de tuin thuis. Versier met verf of wasco de buitenkant van een terracotta bloempotje. Pak een prop stro, bind daar een stevig touw omheen en haal dit touw door het gat in de pot. Met een prop klei of dikke modder in dat gat zorg je dat het stro-hotel binnen ook droog blijft. Hang dit hotel tussen de struiken of planten. Volpension voor de oorwurm.

Tarzan in je buurt (9-12 jaar)

In bijna elk bos is wel een goede klimboom te vinden: zo’n boom met brede takken die klauteraars uitdagen zo hoog mogelijk te klimmen. Zorg bij het klimmen dat kinderen zicht altijd vasthouden op drie punten: twee voeten op een stevige tak en een hand aan een andere tak. Of andersom. Klimmen is een kwestie van durven en proberen. Het kind kan zijn eigen grenzen verbazingwekkend goed zelf verkennen.

Speciale Scouting-actie

Wil je ook het kind OERRR meegeven? Meld ze dan nu aan via de uitgedeelde aanmeldkaart voor slechts € 1,25 per maand. Scoutingleden die deze kaarten laten insturen via de staf van je speltak ontvangen een extra cadeautje: een bouwpakket van een OERRR-nestkastje. Erg leuk voor de tuinvogels. Deze actie geldt alleen voor Scouting St. Maarten. Met deze bijdrage voor OERRR help je de natuur voor het kind te behouden. Voor nu en voor later. De nieuw aangemelde OERRR-kinderen ontvangen ook nog via de post thuis:

  • Per leeftijdscategorie een welkomstcadeau:
    0-3 jaar: Je eigen boom van OERRR.
    4-8 jaar: De verzamel- en ontdekkist van OERRR
    9-12 jaar: De survival Pack van OERRR
  • Elk seizoen Ontdekkingskaarten
  • Een uitnodiging met gratis deelname voor de ING Wilde Buiten Dag XXL
  • Korting op activiteiten van Natuurmonumenten.

 

Tags: